Sisteme de stingere incendiu

sisteme alarma antiefractie

Sistemele de stingere automata a incendiilor sunt proiectate pentru a asigura protectia la incendii a unor spatii speciale (cum ar fi camerele de servere, arhive de documente, depozite de patrimoniu) iar procedura de stingere, precum si agentul utilizat la stingerea propriu-zisa, trebuie sa corespunda unor norme stricte de mediu si securitate operationala.

Elementele unui sistem de stingere sunt in mare parte similare celor ale unui sistem de avertizare (contine si elemente de detectie si alertare), insa mai intervin si elemente caracteristice, cum ar fi duzele de evacuare, conductele de transport al agentului de stingere, cilindrii sub presiune in care este depozitat agentul de stingere, prescriptii speciale pentru spatiul in care trebuie sa fie depozitati cilindrii, centrala de stingere se programeaza in mod special astfel incat sa nu existe riscul declansarii la alarme false (agentul de stingere nu este intotdeauna tocmai accesibil, iar procedura de reintroducere in sistem este una costisitoare, atat ca bani cat si ca timp).

Tipuri de sisteme pentru stingere incendiu:

  • Sistem de stingere cu agent curat utilizand fluid de protectie contra incendiilor tip 3M Novec 1230
  • Sistem de stingere cu FM-200
  • Sistem de stingere cu CO2
  • Sistem de stingere cu spuma
  • Sistem hibrid de stingere cu apa si gaz inert Vortex
  • Sistem de stingere bazat pe apa
  • Sistem de detectie si alarmare.

Domenii de utilizare pentru sistemele de stingere:

Sisteme cu Novec 1230

– fluidul 3M™ Novec™ 1230 de protectie este o alternativa cu agent curat la Halon; combina performanta extraordinara de stingere cu un profil excelent de mediu. Fluidul de protectie la incendiu Novec 1230 are potential nul de alterare a stratului de ozon, potential de incalzire globala 1, o durata de viata in atmosfera de 5 zile si o marja mare pentru spatiul ocupat. Fluidul Novec 1230 stinge incendiul in primul rand prin indepartarea caldurii din zona afectata de foc. De asemenea este si foarte slab conducator de electricitate.

Zone tipice protejate cu Novec 1230:
Camere de servere
Arhive de date
Telecomunicatii
Uzine petrochimice (petrol si gaze)
Muzee
Biblioteci si arhive
Fabrici medicale
Uzine prelucratoare
Depozite

Sisteme cu FM200

– FM-200® este un agent de stingere curat, incolor, nedaunator mediului, care nu conduce curentul electric si este sigur pentru oameni. Principiul pe care se bazeaza stingerea in cazul sau este absorbtia caldurii, nelasand nici un reziduu, astfel minimizand perioada de inactivitate ce urmeaza stingerii, facand ca sistemele cu FM-200 sa fie acceptate si and respectate peste tot in lume, avand peste 100000 installatii protejate in peste 70 de tari.

Obiective tipice protejate cu FM200:
Centre de telecomunicatii
Camere de servere
Camere de control/comanda
Muzee
Arhive istorice
Galerii de arta
Fabrici de medicamente si produse medicale
depozite de inregistrari

Sisteme de stingere pe baza de CO2

- Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz inert incolor, inodor care se gaseste ca atare si nu este conducator de electricitate. Stinge incendiile in primul rand prin coborarea nivelului de oxigen care sustine intretine in zona protejata. Acest mecanism de stingere face ca sistemele pe baza de CO2 sa fie foarte eficiente, necesitand foarte putina curatenie, dar ar trebui utilizat in locatii care de obicei nu sunt populate, altfel ar trebui evacuat mai intai personalul operator din zona inainte de evacuarea agentului de stingere. Sistemele de stingere cu CO2 poate utiliza gazul prin inundarea totala, dar CO2-ul este si sin gurul agent gazos care poate fi utilizat prin aplicare locala. CO2-ul poate fi depozitat fie in cilindri presurizati din otel (sisteme de stingere tip HPCO2) sau rezervoare usoare de perete refrigerate (sisteme de stingere tip LPCO2).

Obiective tipice protejate cu CO2:
Depozite de lichide volatile/inflamabile
Transformatoare
Echipamente electrice rotative
Generatoare de energie
Uzine prelucratoare de metale
Industria tipografiei
Amestecuri de vopsele
Fabrici de prelucrari mecanice

Sisteme de stingere pe baza de spuma

- Spuma pentru stingerea incendiilor Feste compusa din trei parti: concentratul de spuma, apa si aer. Cand se amesteca corect, aceste parti formeaza o spuma omogena, ca o patura ce stinge focul prin mecanismul combinat al racirii, separarii sursei de combustie de suprafata produsului, acoperirii cu vapori de stingere, si privarii de oxigen. Aceasta face ca sistemele de stingere pe baza de spuma sa fie foarte eficiente in protejarea lichidelor inflamabile si combustibile.

Obiective tipice protejate cu spuma:
Hangaruri pentru aeronave
Subsoluri
Tunele pentru cabluri
Depozite pentru lichide inflamabile
Ferme de rezervoare
Puncte de incarcare/descarcare
Depozite/magazii

Sisteme de stingere Vortex™

- Un sistem Vortex™ este un sistem hibrid pe baza de apa si gaz inert care combina avantajele sistemelor de stingere pe baza de amestec apa-gaz (ceata). Azotul si apa sunt evacuate simultan dintr-o singura sursa, pulverizand apa in picaturi de maxim 10 µm formand o suspensie omogena de azot in apa. Aceasta suspensis stinge apoi incendiul prin actiunea simultana a doua mecanisme: racirea mediului si stingerea flacarilor. Un sistem Vortex foloseste cu 88% mai putina apa pentru fiecare duza pe minute decat sistemele de inalta presiune pe baza de apa. Rezultatul este un sistem care nu dauneaza mediului, sigur pentru oameni, asigura stingerea completa cu umectare minima a suprafetelor si nu necesita ca incaperea sa nu fie permisiva la agentul de stingere.

Obiective tipice protejate cu sisteme Vortex™ :
Zone cu utilaje industriale
Uzine generatoare de energie
Incinte turbine
Turnatorii de otel
Constructii masini
Camere de servere
Muzee
Biblioteci
Aplicatii maritime
Depozite lichide imflamabile

Sisteme de stingere pe baza de apa

- Sistemele de stingere pe baza de apa foloseste un mediu/agent disponibil si ieftin pentru a stinge flacarile printr-un sistem de conducte in mod normal fixate. Sistemul adauga o sursa fiabila de apa unui sistem de supape actionate manual sau automat care initiaza curgerea apei prin duzele de pulverizare dispuse si proiectate special pentru fiecare zona protejata in parte.

Obiective tipice protejate cu apa:
Depozite/magazii
Echipamente industriale
Hangaruri pt aeronave
Uzine energetice
Subsoluri
Mori
Sisteme de evacuare

Sisteme de Detectie si Alarmare

- Sarcinile de monitorizare a unui obiectiv sau aplicatii in vederea depistarii la timp a potentialelor amenintari de incendiu, sau de activare a sistemului de evacuare a agentului de stingere sunt usurate de o centrala de detectie si alarmare la incendiu. Centrala proceseaza semnalele de la detectorii amplasati in zona protejata si indeplineste imediat functii vitale precum declansarea alarmelor, oprirea echipamentelor si evacuarea agentului de stingere prin sistemul de stingere. Centrala este completata de detectori si butoane, precum si de dispozitive de avertizare vizuale sau acustice. Aceste sisteme sunt supravegheate pentru a asigura integritatea circuitului. In plus, centralele sunt alimentate cu baterii de back-up in caz de avarie la reteaua de alimentare cu energie electrica.

Detectie
Detectie punctiforma a temperaturii
Detectie liniara a temperaturii
Detectie de fum cu esantionare a aerului
Detectie standard a fumului
Detectie complexa de gaze si flacara

Dispozitive manuale
Statii de descarcare
Statii cheie
Statii de anulare

Dispozitive de alertare acustico-vizuala
Sirene acustice de alarmare
Avertizoare optice de alarmare
Sirena tip clopot
Produse destinate mediilor cu pericol de explozie
Unitati de combinare


Sisteme de stingere a incendiilor

Scopul oricarui sistem de stingere este de a minimiza pierderile si daunele atât la nivelul bunurilor, cât si la nivelul persoanelor aflate în spatiul protejat. Apa este un agent de stingere excelent, datorita capacitatii de a absorbi caldura si de a opri procesul de ardere. Cu toate acestea, de multe ori, utilizarea apei poate dauna bunurilor. Deci, pentru zonele în care sunt pastrate bunuri de mare valoare apa nu este solutia ideala.

Pentru astfel de situatii agentii de stingere gazosi si sistemele bazate pe aerosoli reprezinta solutia optima, deoarece acestia nu aduc pagube suplimentare. Procesul de stingere nu lasa reziduuri,astfel încât obiectele de valoare ramân impecabile.

Tipuri:
Azot (IG - 100) – gaz inert, incolor si incombustibil, concentratia minima de calcul: 43.7% (conform standardului ISO/FDIS 14520-13:2000 (E)), NOAEL1) la 43%, LOAEL2) la 52%.
  •  Recomandari: spatii închise, instalatii tehnologice.

Inergen (IG - 541) – amestec de: azot (52%), argon (40%), dioxid de carbon (8%), concentratia de minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 36.5%, NOAEL la 43%, LOAEL la 52%.
  • Recomandari: incinte  cu  tehnica  de  calcul, incinte  cu  aparatura  si  echipamente  electronice  sau  de  telecomunicatii, incinte  din  productie  si  transporturi, incinte cu valori.

Novec 1230 (FK-5-1-12) – substanta chmica, concentratia minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 5.6%, NOAEL la 10%, LOAEL la mai mult de 10%.
  • Recomandari: muzee, galerii de arte, librãrii, biblioteci, depozite, bãnci, echipamente electrice, echipamente medicale si de laborator, instalatii militare, platforme petroliere si instalatii de gaze, fabrici petrochimice, generatoare, statii de pompare, camere de control industriale.

 Aerosoli – microparticule de compusi de potasiu si gaze, O.D.P.3) = 0, G.W.P.4) = 0, A.L.T.5) = 30 – 120 min.
  • Recomandari: incendii de substante gazoase, solide si lichide, în special a  celor  care  deriva  din  hidrocarburi  (gaze  naturale,  produse petroliere, combustibili,  lubrifianti etc.), incendii la echipamente electrice cu tensiuni pâna la 24.000 V; incendii din constructii civile,  de  productie  sau  depozitare  (magazine,  depozite,  hoteluri,  muzee,  banci, birouri, hale, echipamente electrice sau electronice si altele similare). 6)

1) NOAEL – Nici un efect advers observabil (No Observed Adverse Effect Level)
2) LOAEL – Cel mai mic efect advers observabil (Lowest Observed Adverse Effect Level)
3) O.D.P. - Potentialul de distrugere al stratului de ozon (Ozone Depletion Potential )
4) G.W.P. - Potentialul de încalzire globala a atmosferei (Global Warming Potential)
5) A.L.T. - Timpul de viata în atmosfera/remanenta (Atmosphere Lifetime)
6) Date conform NP 086-05 “NORMATIV PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA SI EXPLOATAREA INSTALATIILOR DE STINGERE A INCENDIILOR”